pühapäev, 21. oktoober 2012

nagu kõigil teistel

reedel saabus kauaoodatud pakike Sulev Savisaarelt, pakis kahte sorti pojenge - Edulis Superba ja Rosea Plena. Täna said suured juurikad ka maha.

Info Sulev Savisaare koduleheküljelt:

Paeonia lactiflora ‘Edulis Superba’ (Lemon, 1824). Tumeroosa (purpurse varjundiga), keskmise suuruse (∅ 15 cm) ja tihedusega, tolmukateta, poolkera-tüüpi täidisõis. Poolkera alusel on tavaliselt vähemärgatav võru veidi kahvatumatest kitsastest staminoodidest. Varajane. Puhmik kõrge (105 cm). Ajaproovi läbiteinud vähenõudlik sort, mis on hinnatud oma varajase ja rikkaliku õitsemise tõttu ning hea healõhnalise lõikelillena. Kõige levinum pojengisort Eestis, ehkki rahvas tema nime ei tea. Seda sorti (varajane täidisõieline roosa) kohtab enamikes Eesti aedades  Pärnumaal tuntud ka kui Matsi-roosa.

Paeonia officinalis ‘Rosea Plena’. Särav tumeroosa värvus. Puhkedes helepunane kuni tumeroosa, õitsemise lõpuks peaaegu heleroosaks pleekuv, keskmise suuruse (∅ 13 cm) ja tihedusega, tolmukateta, poolkera-tüüpi täidisõis. Väga varajane. Puhmik madal (65–70 cm), kergesti lamanduv. ‘Rosea Plena’ esineb laialdaselt Euroopa vanades kloostriaedades, kus seda kasvatati sajandeid ravimtaimena. Andmed temast ulatuvad tagasi 17. sajandisse.

Kommentaare ei ole: